Gyda Beate Lans
 

Det kom litt brått på, men da var det min tur. Takk for det Bjørnar - du har en lei tendens tell ø sette meg i kjinkige situasjoner :)

Jeg vil starte med å se gøtt nytt år at dekk alle! Og sjølsagt takke førr nok et vellykket jule(under)bord(et). Det var en høydare i år øsse.

Jeg har sitt at denna dialektforskninga har vurti nevnt ved et par anledninger. Førr min del starte det med at'n Kjell Sletten ifrå Nesvollberje ringte ø vekjte mæ ti over åtte en mørra. Jeg skulle ha vurri på jobb klokka åtte, var naturlig nok i ørska, ø trudde det var nåen ifrå jobben som drev jøn mæ mæ. Jæ lo mæ gjønnom denna merklige samtalen, som endte med at han insisterte på ø ringe opp at senere da jeg hadde vakne. Da jeg kom på jobb var det ingen som ville vedkjenne seg denna telefonsamtalen, ø først da skjønte jeg att'n Kjell Sletten antagligvis trudde jeg var tullet. Men jammen ringte'n itte oppat ø jeg skulle møte dissa ifrå Universitetet i Oslo på Kjølen Hotell på Østby. Jeg øn Einar Rønningen. En tå tinga vi skulle gjørra var ø sitte ø prate om løst ø fast i en HALV TIME. Detta sku dem ta opp på video ø på tape. Jeg øn Einar Rønningen er kanskje dem to i kommunen med minst tell felles, slekk sitt bort ifrå dialekta. Jeg tenkte med skrekk ø gru på hø i alle dager vi sku ha ø prate om i tretti lange minutter, men han Einar visste rå. Jæ fækk hørre litt om hestekrefter i diverse trøkkamaskiner ø skutere, biler ø busser med stor innlevelse. Om dem fekk nåe som helst ut tur det er uvisst. En ting som itte er uvisst er at denna kulepenn vi fekk i belønning var rent før mye etter innsatsen. Men det var en ære ø få varra med ø jæ er stolt tå dialekta mi - den gir jæ aldri slæpp på. Men nok om det.

Uttaom ø sitte å småpjattre me'n Einar Rønningen sø bor jeg ø jobber i Bygda. Kjøfte mæ leilighet her i 2007 etter (foreløbig) endt utdannelse som sjukelpleier ø trives mæ dæ. Jeg bor i et boligsameie der jeg snart har nøkkeln åt samtlige ti leiligheter. Jæ lufter katter, hunder, mater fisker, fyrer ø bær inn post åt snart alle her. Jeg er en slags Narvestad.

Ellers jobber jeg i full stilling i hjemmesjukepleien. Jeg trives gøtt med sjølve jobben. Det er e glæe i seg sjøl ø få dra rundt åt alle slags følk med alle slags bakgrunner ø førutsetninger førr ø levve liva sine slekk dem gjør. Dem fasinerer meg stort ø en blir sø gla i dem. Dem er ærlige tvers gjønnom, ø æ få ros tå dem du er sø tett innpå det er verdt mye mer enn det en skulle tru. Slekk det har vurti i kommunen med dårlig økonomi og kraftige nedskjarringer, der dem kutter stillinger og tar der det itte er nåe ø ta har det vurti vanskelig. Det blir vanskelig ø gjørra en god jobb ø sø lenge jeg itte kan gå hemmat hørr dag ø kjenne at jeg har gjort dæ er det itte lenger greit. Jeg sa derfør opp jobben min der med en stor klump i hasjen fyrri jul. Jæ begynner på akuttmottaket i Elvrom att 1. februar. Der har jeg jobbe før ø stortrivdes mæ dæ. Håper førr dørres del vi itte ses der. :)

Det har vurti sagt sø mange ganger, men det er nok itte utta grunn. Jeg lytt øsse få skryte tå skula i jøddarn, di lærera jeg hadde ø det helt unike miljø der. Jeg jekk alle mine ni år der ø jeg vett at jeg itte kunne hatt det bære. Jæ har utrulig mange goe minner. Dem som jobbe førr ø få tell ny skule gjorde en førmidabel innsats, ø jeg syns det er synd at det vart motarbe på tampen. Skarr et sø lite dalføre bestå treng en at alle jobber på lag. Det har vurti misførstått tå nåen desvarre, men detta er bokstavlig talt lagt døtt ø det skarr øsse jæ jørra. Men med tanke på jobben som er lagt ned vil jeg gi piin åt en tå dem som sto på, han Kim Arne. Lykke tell!

Levv gøtt.

Gyda Beate :)